Virginia Satir om medberoende
Virginia Satir var en amerikansk psykoterapeut och författare som blev känd för sitt arbete inom familjeterapi under mitten av 1900-talet. Hon är betraktad som en av grundarna av familjeterapin och har skrivit flera böcker som har påverkat terapeuter och forskare inom området. Hon anses vara en av de första att introducera begreppet medberoende i terapi-världen och var en föregångare inom detta område.
Satir har berört många ämnen inom psykoterapi, men hennes mest framträdande verk inkluderar ”Conjoint Family Therapy” (1964), ”Peoplemaking” (1972), ”Self Esteem” (1979) och ”The New Peoplemaking” (1988).
Satir definierade medberoende som ett mönster av beteende där en person är beroende av att stödja eller ta hand om en annan person på ett sätt som är skadligt för båda parter. Medberoende personer tenderar att ha en hög grad av empati och ett starkt behov av att hjälpa andra, men de kan också ha en tendens att ta hand om och kontrollera andra för att få en känsla av självkänsla och identitet.
Enligt Satir är medberoende ofta ett resultat av dysfunktionella familjesystem, där familjemedlemmar är mer inriktade på att skydda sig själva och andra från smärta och obehag än på att stödja varandra och arbeta som ett team. Medberoende personer kan utveckla ett behov av att ta hand om och kontrollera andra, eftersom de tror att detta är det enda sättet att skydda sig själva och sina nära och kära från smärta och lidande.
Det är viktigt att förstå att medberoende inte bara handlar om att ha en beroendeförhållande med en alkoholist eller drogmissbrukare. Medberoende kan uppstå i alla typer av relationer, inklusive romantiska relationer, vänskapsrelationer och förälder-barn-relationer.
Satir betonade att det är viktigt för medberoende personer att arbeta på att utveckla en sund självbild och självkänsla. De måste också lära sig att sätta gränser och ta hand om sina egna behov och önskemål för att kunna ha hälsosamma relationer. Detta innebär att medberoende personer måste lära sig att ge upp den kontroll de har över andra och istället fokusera på att ta hand om sig själva