Gillis Herlitz
Gillis Herlitz är landets mest efterfrågade och välkända kulturvetare och folklivsforskare. Han har en lång praktisk erfarenhet av främmande kulturer och kulturmöten där hans specialitet handlar om kulturskillnader, såväl internationella som på den enskilda arbetsplatsen. Kritikerrosade storsäljare som ”Svenskar: Hur är vi och varför?”, ”Kulturgrammatik”, ”Vem är inte riktigt klok?” och ”Socialgrammatik” har Gillis utgivit under åren som behandlar ämnet. Idag ägnar sig Gillis framför allt åt utbildningar och föreläsningar och under tisdagseftermiddagen den 24 september fanns han på plats på Val-Bo för att sprida sin kunskap gällande kommunikation.
Föreläsningen inleder Gillis med att beskriva grundprincipen kring kommunikation i en enkel mening: ”Det handlar om att man som människa alltid bör försöka skapa ett klimat för andra där de kan känna sig bekväma att berätta hur de vill ha det”. Kommunikation är det viktigaste redskapet på en arbetsplats. Grundläggande i dessa kulturmöten är att sätta sig in i en annan människas verklighet, där denne hämtar sina tankar och idéer. Detta går självklart inte helt men man får försöka så långt det är möjligt. I dessa situationer kan det vara nyttigt med ett visst mått av ödmjukhet, poängterar Gillis.
Kommunikation
Kommunikation är ingen lyxfråga, utan är helt avgörande i vår arbetsmiljö och arbetskvalitet. Fungerar inte kommunikationen och relationerna på jobbet mår personalen inte bra. För att kunna hjälpa andra krävs därför att människor funnit en balans, harmoni och lycka i livet. Det kan exempelvis vara utifrån kardinaldygderna; tro, hopp, kärlek, mod, rättvisa, självinsikt och vishet, menar Gillis på. Han förklarar vidare att vi inte har någon aning om vad andra människor bär med sig. Därför bör vi se människan i varje situation och inte tilldela etiketter. Etiketter skapar kategorier och utifrån dessa skapar vi kollektiva lösningar, vilket inte kommer fungera på alla. Genom etikettering förlorar människor en del av sin identitet, vilket är just kärnan i att möta andra. Människans självbild skapas och byggs upp i interaktion med andra och där har vi alla ett ansvar. Makt och ansvar går hand i hand. Människan vi möter inte får användas som medel utan ska alltid vara målet, där äkthet ska vara bakomliggande allt vi säger.
Det största förändringsarbetet av samhället ligger hos var och en av oss, där krav ställs på mognad, att samla på sig erfarenhet och att ta ansvar. Inte bara för vad vi gör utan även för hur vi uppfattas, lyfter Gillis fram. I detta ansvar ligger även att komma ihåg och våga ge beröm och göra varandra synliga samt att anpassa kritik efter person och situation.
Gillis bjuder på en spännande, tankeställande och humoristisk föreläsning där tiden sprang förbi. Han avslutar med kloka ord om att ”människan är människans glädje”. Vi behöver varandra och där måste vi bli medvetna, ta ansvar och initiativ och se varandra. Nyckeln till detta är kommunikation.