Ursprunget och historien bakom Tolvstegsprogrammet
Tolvstegsprogrammet har sitt ursprung i Anonyma Alkoholister (AA) som grundades på 1940-talet av två män med alkoholproblem. De märkte att de kunde hålla sig nyktra genom att hjälpa varandra och andra alkoholister. AA publicerade Stora Boken, som innehåller berättelser från 100 män och kvinnor som lyckades hålla sig nyktra genom arbete med de tolv stegen. Syftet med boken var att sprida kunskap om AA och att visa att det finns hjälp att få för den som vill. Från AA och Stora Boken utvecklades Anonyma Narkomaner (NA) och tolvstegsprogrammet.
Tolvstegsprogrammets dimensioner och utvecklingen av andra program
Tolvstegsprogrammet beskriver beroendets tre delar: den fysiska allergin, den mentala besattheten och den själsliga sjukdomen. Utifrån detta har programmet en fysisk, en psykisk och en andlig dimension. Sedan starten har andra program utvecklats, inspirerade av AA och tolvstegsprogrammet, exempelvis program för matmissbruk, gängkriminalitet, sexmissbruk, spelmissbruk samt olika program för anhöriga till missbrukare.
Att arbeta med Tolvstegsprogrammet: Steg för steg
Att arbeta med tolvstegsprogrammet innebär att man tar ett steg i taget för att lära känna sig själv och sina brister, att se sin situation för vad den är och att utveckla en relation till en högre kraft. Stegen är lite olika formulerade för de olika programmen, men bygger på en gemensam grund. Alla steg innehåller uppgifter och frågor som ska besvaras, och arbetet med detta sker i nära kontakt med en sponsor, som är en person inom samma program som du själv arbetar i och som har arbetat sig igenom stegen och uppnått tillfrisknande. Det första steget innebär att man kapitulerar och erkänner sig maktlös inför sitt beroende eller sina svårigheter. Därefter följer elva steg som handlar om att komma till tro på en kraft som är starkare än en själv, att inventera sig själv och arbeta med sina dåliga sidor, att gottgöra dem man har skadat, att rannsaka sig själv och rätta till misstag, att be och meditera samt att hjälpa andra och därigenom hjälpa sig själv.
Vanliga missuppfattningar om Tolvstegsprogrammet
En vanlig missuppfattning är att tolvstegsprogrammet är ett religiöst program med kopplingar till kyrkan eller till någon religion. Ordet ”gud” används flitigt inom tolvstegsrörelsen, men betecknar inte någon specifik religiös gudsbild. Istället symboliserar gud en högre kraft, en kraft som finns utanför en själv och som är starkare än ens egen kraft. I tolvstegsprogrammet behöver man inte köpa en färdig bild
Mer information hos Alcoholics Anonymous
VAL-BO Behandlingshem arbetar utifrån en professionalisering av NA’s tolvstegsprogram, vilket innebär att det finns många likheter mellan behandlingen och frivilliggruppernam, bland annat delningsrundor som frekvent används i behandlingen. Den stora skillnaden är att det på VAL-BO arbetar terapeuter och att det finns ett professionellt förhållningssätt, vilket aldrig ingår i frivilliggrupperna.