Vad händer i familjer när missbruk förekommer
Tisdag den 14 oktober bjöd VAL-BO behandlingshem in Craig Nakken för att hålla workshop och föreläsning. Craig Nakken arbetar som drog- och familjeterapeut i Minnesota sedan 40 år tillbaka och han är en flitigt anlitad föreläsare som har hållit efterfrågade seminarier runt om i världen under många år. Han har även skrivit flera böcker som har haft ett stort inflytande på utvecklingen inom behandlingsområdet. Han släppte sin första bok 1988, The Addictive Personality, som på svenska fick titeln Jaget och Missbrukaren. Denna bok har sålts i över en halv miljon exemplar och är fortfarande lika aktuell i behandlingssyfte som när den utgavs för drygt 25 år sedan.
Craig Nakkens föreläsning på VAL-BO
Under denna eftermiddag fokuserade Craig Nakken sin föreläsning på beroende och familjesystemet och han delade med sig av sin långvariga och gedigna erfarenhet som beroende- och familjeterapeut. Nakken är en engagerad föreläsare som har en unik förmåga att fånga sin publik, och hans engagerande fallbeskrivningar från sin egen yrkeskarriär lämnade få åhörare oberörda. Nakken sluter sig till teorin att det finns en större sannolikhet att en individ som växer upp i ett hem tillsammans med en eller flera missbrukande föräldrar själv kommer att utveckla ett beroende, än en individ som växer upp i ett hem där det inte finns någon missbruksproblematik. Hans tes är att missbrukande föräldrar ofta producerar barn som antingen blir beroende eller medberoende.
Familjen som en cirkel, där missbruket tränger in som en kil
Nakken beskriver familjen som en cirkel, där missbruket tränger in som en kil. Missbruket och den smärta som följer i dess spår får enligt Nakken familjemedlemmarna att avskilja sig från varandra och de som lever i familjen utvecklas ofta antingen till beroende eller medberoende som ett sätt att hantera situationen. En individ som växer upp under dessa förhållanden har sedan hög sannolikhet att upprepa mönstret när denne startar en egen familj, genom att som medberoende starta en relation med en beroende, eller som beroende starta en relation med en medberoende. På detta sätt återskapas det cykliska förloppet.
Nakken menar att vi söker oss till individer som talar samma språk som oss själva och detta påverkar vem vi väljer att umgås med och att skaffa relationer till. Genom att växa upp i en familj som präglas av missbruk får man sedan man är barn lära sig missbrukets värderingar och logik enligt Nakken. Eftersom det är de enda värderingar som finns att tillgå är det dessa som barnet kommer att ta till sig, och även om förändrarna muntligt förmedlar ett annat budskap är det handlingarna som kommer att prägla barnets inlärning.
Att växa upp med missbrukande föräldrar
Att växa upp med missbrukande föräldrar innebär att man som barn får möta de olika personligheter som beroendet tar fram hos föräldrarna. Missbruket förvandlar mamma och pappa från älskvärda föräldrar till ansvarslösa barn, våldsamma monster eller någon annan barnet inte känner igen eller kan relatera till enligt Craig Nakken. Barnet får på detta sätt tidigt lära sig att anpassa sig till och själv ta på sig olika roller för att förhålla sig till sin situation och sina föräldrar. Detta skapar stor påfrestning på barnets psykiska välmående, då barn är beroende av kontinuitet och välkända sammanhang för att utvecklas på bästa sätt. Att för barnet inte heller veta när dessa förändringar ska äga rum skapar stor frustration och en stor fruktan inombords hos barnet då hen vet att mamma eller pappa när som helst kan övergå från en personlighet till en annan. Craig Nakken lyfter hur personer som växt upp i missbruk ofta har en underliggande undergångskänsla och en väntan på en annalkande katastrof. Dessa känslor förstärks ofta om allting går bra och det inte finns några problem omkring en i ens liv. När barndomen har saknat stabilitet och kontinuitet är det svårt att som vuxen se hur något kan förbli i samma tillstånd under en lång tid, helst när det händer bra saker då dessa ofta inte höll i sig så länge under uppväxten.
Craig Nakken
Family systems
Variabler som kännetecknar och ett hälsosamt familjesystem
Nakken beskriver olika variabler som kännetecknar och ett hälsosamt familjesystem. Här ingår förmågan att kommunicera och lyssna till varandra, förmågan att bekräfta och stötta varandra, konsten att lära ut respekt gentemot andra människor, att familjesystemet besitter en känsla av delat ansvar, möjligheten att lära ut en förståelse för rätt och fel, respekt för varandras privatliv, att värdesätta vad de andra i familjen gör för en, delad fritid, att det finns en stark familjesammanhållning som bygger på traditioner och ritualer och att det finns en öppenhet för olika behov och en positiv inställning till att söka hjälp när dessa behov uppstår. Avsaknaden av dessa variabler är istället det som enligt Craig Nakken kännetecknar ett dysfunktionellt familjesystem.
Nakken beskriver vidare hur svårt det är att ge konstruktiv hjälp till en familjemedlem som har fastnat i ett beroende, och han beskriver vad han klassificerar som icke- produktiv kommunikation med någon som missbrukar. Kommunikationen bör t.ex. inte innehålla självrättfärdigande, martyrskap eller hopplöshet och bör heller inte vara defensiv. Att hålla tillbaka dessa känslor kan vara mycket svårt, men om man är medveten om att dessa ofta dyker upp och att man ska försöka undvika dem är chansen större att man lyckas i kommunikationen. Likaså menar Craig Nakken att det är bättre att ge saklig feedback på ett beteende än att försöka komma med råd till beroende som hen inte är mottaglig för eller har bett om. Nakken beskriver vidare att det är produktivt för kommunikationen att belysa inkonsekvenser som dyker upp i den beroendes resonemang samt att låta den beroende ta ansvar för sitt agerande.
Craig Nakken om de positiva andliga principerna
Nakken beskrev också under sin föreläsning de positiva andliga principerna och hur varje positiv princip har en negativ motpart. För den positiva principen sanning hittar man den negativa motparten lögn, för kärlek – hat, för ödmjukhet – arrogans och så vidare. Detta kan man använda i behandlingsarbetet då man kan lyfta en negativ attityd och få en individ att se vad som är dess motpart och på så sätt vända något negativt till något positivt. Craig Nakken belyser också något mycket viktigt i att han säger att man ska våga bryta ”the no talk rule”. Även om kommunikationen kanske inte alltid lyckas eller bryter ihop emellanåt är det alltid bättre att försöka prata med varandra än att försöka låsa in problemen, och framförallt inte de problem som man finner obehagliga eller svåra att diskutera.
Jaget och missbrukaren
Nakken har skrivit en rad banbrytande och kritikerrosade böcker inom sitt område som har vunnit stor global spridning. Den första boken som gavs ut 1988, The Addictive Personality, fick i Sverige fick titeln Jaget och Missbrukaren, och har sålts i över en halv miljon exemplar. Den används fortfarande flitigt, mer än 25 år efter att den utgavs, i utbildningar och i behandlingssyfte. Boken beskriver hur ett beroende uppstår, hur en missbrukarpersonlighet utvecklas och de olika ritualer som är en viktig del i denna process. Denna kunskap är ett viktigt led för förståelsen om hur ett tillfrisknande kan starta. Nakkens senaste bok, Finding Your Moral Compass, gavs ut hösten 2011. Denna bok innehåller stöd och verktyg för personer som befinner sig i tillfrisknandeprocessen att sträva efter godhet vid livsavgörande beslut och i det dagliga livet, genom att uppmuntra till empati, ansvarstagande och viljan till goda handlingar.